Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 100 ml śmietany
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka marchew
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i przekrój na połówki. Cebulę, czosnek i marchew obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę i duś przez 5 minut. Po tym czasie posyp cukrem i poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory oraz bulion. Zagotuj.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupę rozlej do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka