Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g skrzydełek kurzych
- 6 łyżek pęczaku
- 3-4 sztuki suszone grzyby
- 1 sztuka duża marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1/4 sztuki selera
- biała część pora
- 4 sztuki gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pęczak opłucz i namocz na dwie godziny w zimnej wodzie, następnie odcedź i zalej 7 szklankami zimnej wody.
- Grzyby oraz skrzydełka opłucz i wraz z masłem dodaj do kaszy. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, opłucz i pokrój w cienkie paski.
- Umyj gałązki natki pietruszki i włóż dwie razem z warzywami do gotującego się pęczaku. Gotuj przez 10 minut.
- Wyjmij mięso, grzyby i natkę. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki, a grzyby w paski. Pokrojone składniki włóż z powrotem do zupy. Przypraw solą i pieprzem.
- Pozostałą natkę posiekaj i posyp nią zupę.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka