Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krupnik z pęczaku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  skrzydełek kurzych
  • 6 łyżek  pęczaku
  • 3-4 sztuki suszone grzyby
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • biała część pora
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak opłucz i namocz na dwie godziny w zimnej wodzie, następnie odcedź i zalej 7 szklankami zimnej wody.
  2. Grzyby oraz skrzydełka opłucz i wraz z masłem dodaj do kaszy. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, opłucz i pokrój w cienkie paski.
  4. Umyj gałązki natki pietruszki i włóż dwie razem z warzywami do gotującego się pęczaku. Gotuj przez 10 minut.
  5. Wyjmij mięso, grzyby i natkę. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki, a grzyby w paski. Pokrojone składniki włóż z powrotem do zupy. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Pozostałą natkę posiekaj i posyp nią zupę.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE