Dzisiaj jest: Piątek, 25.05.2018 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Krupnik z pęczaku


18.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  skrzydełek kurzych
  • 6 łyżek  pęczaku
  • 3-4 sztuki suszone grzyby
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • biała część pora
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak opłucz i namocz na dwie godziny w zimnej wodzie, następnie odcedź i zalej 7 szklankami zimnej wody.
  2. Grzyby oraz skrzydełka opłucz i wraz z masłem dodaj do kaszy. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, opłucz i pokrój w cienkie paski.
  4. Umyj gałązki natki pietruszki i włóż dwie razem z warzywami do gotującego się pęczaku. Gotuj przez 10 minut.
  5. Wyjmij mięso, grzyby i natkę. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki, a grzyby w paski. Pokrojone składniki włóż z powrotem do zupy. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Pozostałą natkę posiekaj i posyp nią zupę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE