Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg dyni
- 4 łyżki oliwy
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- jogurt naturalny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, włóż dynię z czosnkiem i cebulą. Smaż na dużym ogniu przez 10 minut. Następnie dopraw papryką, imbirem, kuminem, kurkumą, solą oraz pieprzem. Smaż wszystko przez 3 minuty.
- Całość zalej gorącym bulionem, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj osączoną fasolę, podgrzewaj przez chwilę.
- Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu.
Źródło przepisu: przyślij przepis!