Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 150 g ryż
- 500 g mięso mielone
z indyka - 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 1 kawałek chili papryczka
- 2 puszki pomidory
- 500 ml przecier pomidorowy
- 2 puszki fasola czerwona konserwowa
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1/2 łyżeczki kumin
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka mielona - sok z limonki
do smaku - kolendra
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z nasion i drobno pokrój. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, paprykę i przyprawy.
- Po chwili dodaj mięso, pomidory z zalewą i przecier. Podlej wszystko szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj ryż, a po 10 minutach fasolę z kukurydzą. Gdy ryż zmięknie, dopraw danie sokiem z limonki i posyp kolendrą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia