Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 600 g ciecierzyca
z puszki - 200 g karkówka
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 6 ząbków czosnek
- 1/4 główki sałata lodowa
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 sztuki chili papryczka
suszona - 2 sztuki liście laurowe
- oregano
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone papryczki namocz w niewielkiej ilości wody razem z 1 łyżeczką oregano.
- Ciecierzycę osącz i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, cebulę i 4 ząbki czosnku. Na koniec dorzuć liście laurowe, sól oraz pieprz. Zalej wodą tak, aby składniki były przykryte.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Namoczone papryczki zmiksuj, razem z oregano i 2 ząbkami czosnku. Dodaj do zupy i razem zagotuj.
- Zupę rozlej na ogrzane talerze. Przed podaniem posyp drobno posiekaną sałatą lodową i półplasterkami rzodkiewek.
Źródło przepisu: Poradnik domowy