Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Orientalna zupa curry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • 500 g  mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • 1 sztuka jajko
  • 6 łyżek  bułki tartej
  • 250 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 sztuki marchewki
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  czerwonej pasty curry
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • 200 ml  mleczka kokosowego
  • 1 sztuka limonka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kolendrę posiekaj. 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku pokrój i wsyp do mięsa. Dodaj jajko, 1/2 kolendry, musztardę i bułkę tartą. Masę dopraw solą i pieprzem. Całość połącz.
  2. Z mięsnej masy uformuj małe kulki i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostałą cebulę i czosnek oraz imbir obierz po czym posiekaj. Fasolkę rozmroź i odstaw do ocieknięcia.
  3. Marchewki oczyść i potnij na małe kawałki.
  4. W woku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, imbir i czosnek, po czym dołóż marchewkę. Podgrzewaj do miękkości. Dodaj pastę curry, posiekaną papryczkę chili i fasolkę.
  5. Do zawartości woka wlej bulion i mleczko kokosowe. Całość dopraw do smaku solą oraz sokiem z limonki i przez chwilę gotuj. Następnie dołóż pozostałą kolendrę. Podpieczone kulki wrzuć do składników w woku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE