Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Orientalny krem z cieciorki i pomidorów


15.11.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rozgrzewający i pyszny przepis na krem z nutką Orientu, prosto z kuchni arabskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  cieciorka
    gotowana Jasmeen
  • 2 łyżeczki  pasta sezamowa
  • 750 ml  bulion warzywny
  • 500 ml  przecier pomidorowy
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki  kolendra
    mielona
  • 1 sztuka  papryczka chili
  • 1 łyżeczka  cukier
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Na niedużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chili i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminem rzymskim oraz kolendrą.
  2. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut.
  3. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut.
  4. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE