Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g suchego ciemnego pieczywa
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu z kostki
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- mielona słodka papryka
- mielona papryka chili
- listki szałwii do dekoracji
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb podziel na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp kminek i zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka podgrzewaj do momentu, aż chleb się rozgotuje, od czasu do czasu mieszając.
- Do zupy dodaj masło i całość zmiksuj. 2 ząbki czosnku rozgnieć i dołóż do całości. Natkę posiekaj.
- Pozostały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Piersi kurczaka umyj i natrzyj czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Mięso pokrój w paski i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijki. Zupę połącz z natką.
- Szaszłyki usmaż na oleju ze wszystkich stron. Serwuj z zupą ozdobioną pieprzem, mielonymi paprykami i szałwią.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku