Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 50 g seler korzeniowy
- 100 g fasolka szparagowa
mrożona - 1 sztuka papryka zielona
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 kg ziemniaki
- 400 g wołowina
na gulasz - 100 g boczek wędzony
chudy - 100 g zacierki
gotowe - 2 łyżki smalec
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku - papryka (przyprawa)
ostra do smaku - kminek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na 1/2 smalcu. Następnie wrzuć do 1 l wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do litra wody. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
- Dwa wywary z mięsem i warzywami połącz, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pozostałymi przyprawami.
- Cebule i czosnek obierz i razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej pozostały smalec, wrzuć boczek i smaż na chrupiąco.
- Następnie delikatnie dodaj cebulę, zrumień, a na końcu dodaj czosnek. Zupę połącz z tłuszczem. Wrzuć zacierki, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Twoje przepisy