Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki skrzydełka kurczaka
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka łodyga selera naciowego
- sól
- 1 sztuka i 1/2 kg pomidorów
- 2 łyżki śmietany
- 1 sztuka płaska łyżka mąki
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
- Kluski
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- 3-4 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka, seler naciowy, marchewki i pietruszkę oczyść. Warzywa pokrój w słupki i wrzuć razem z kurczakiem do garnka. Zalej 1,5 litra wody i gotuj do momentu, aż skrzydełka będą miękkie.
- Pomidory obierz, pokrój w cząstki i zmiksuj. Dodaj do bulionu i zagotuj.
- Składniki na kluski wsyp do miski i zagnieć. Następnie zetrzyj ciasto na tarce o dużych oczkach wprost do garnka. Całość gotuj przez 4 minuty.
- Śmietanę wymieszaj z mąką i 1/2 szklanki gorącej zupy. Uzyskaną masę wlej do garnka z zupą. Zupę dopraw do smaku i podawaj posypaną zieleniną.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników