Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pożywna zupa brokułowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pożywną zupę brokułową można podawać z ziołowymi paluchami oprószonymi gruboziarnistą solą.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  brokuł
  • 100 ml  oliwa z oliwek
  • 2 kostki  bulion warzywny
  • 250 g  tortellini z serem
    schłodzone
  • 150 g  serek śmietankowy
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 250 ml  mleko
  • 4 gałązki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły umyj, oczyść i podziel na różyczki. Łodygi obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmaż na niej warzywa. Dolej 700 ml wody i wrzuć kostki bulionowe. Różyczki gotuj przez 8 minut, mieszając.
  2. Połowę różyczek brokułów wyjmij drewnianą łyżką z wywaru i schłodź.
  3. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przez 2 minuty podsmażaj tortellini z obu stron. Następnie zalej je wrzątkiem i gotuj przez 1 minutę. Odcedź, po czym ostudź.
  4. Zupę z brokułami zmiksuj na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w mleku i dodaj do zupy, aby ją zagęścić. Następnie dodaj serek śmietankowy i rozpuść w kremie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj różyczki brokułów i tortellini, po czym zagotuj. Na koniec zupę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

zupa brokułowaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE