Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki kurczak
udka - 3 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka pietruszka
korzeń - 1 kawałek seler korzeniowy
- 1 sztuka por
nieduży - 5 gałązek natka pietruszki
- 4 sztuki liście laurowe
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 3 sztuki pomidory suszone
- 4 sztuki kiełbasa biała
surowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka kurczaka dokładnie opłucz. Mięso włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą tak, aby mięso w całości było przykryte.
- Cebulę obierz, opal nad palnikiem przez kilka minut. W ten sam sposób opal również czosnek. Dodaj do wywaru, szybko zagotuj i zbierz szumowiny.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie do garnka włóż listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj warzywa i suszone pomidory. Gotuj pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wyjmij natkę i pora.
- Białą kiełbasę obierz z flaka, podziel na równe części i uformuj kulki. Usmaż na rozgrzanej oliwe.
- Gotowy rosół podawaj z klopsikami, marchewką i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Skarb