Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki skrzydełka kurczaka
- 2 sztuki marchewki
- kawałek selera
- 1 sztuka pietruszka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 sztuki cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 sztuka listek laurowy
- 2-3 sztuki ziarna pieprzu
- 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka umyj, osusz i zalej 0,5 l wody. Dodaj listek laurowy, ziele oraz pieprz, dopraw solą i gotuj przez 60 minut.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gotuj przez 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij skrzydełka, przestudź, oddziel mięso od kości i wrzuć je do wywaru. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Na koniec dodaj sos sojowy i sok z cytryny, podgrzej. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia