Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 sztuki bagietki
- 200 g ostrego żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej łyżce masła. Dodaj cukier i smaż chwilę, mieszając, by powstał karmel.
- Przełóż cebulę do garnka i zalej dwiema szklankami wody i winem. Dodaj gałązki świeżego tymianku i dopraw solą oraz pieprzem. Duś 20 minut, aż cebula zmięknie.
- Bagietkę pokrój na kromki, a ser zetrzyj na tarce. Posmaruj kromki masłem i posyp serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka