Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Swojski krupnik


04.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki ziemniaki
  • 4 łyżki  kaszy jęczmiennej
  • 1/2 sztuki pęczka włoszczyzny (marchewka, pietruszka i seler)
  • 1 łyżka  śmietany
  • 1 sztuka udko z kurczaka
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę dokładnie oczyść i opłucz. Włóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym. Seler, marchewkę oraz pietruszkę wyjmij i odłóż.
  2. Udko umyj, zalej wodą i zagotuj. Mięso wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie usuń kości oraz chrząstki.
  3. Kaszę opłucz i dodaj do wywaru warzywnego. Gotuj do miękkości.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dołóż do zupy i gotuj, aż staną się miękkie. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Mięso pokrój na kawałki. Składniki wrzuć do gotującego się wywaru.
  5. Śmietanę rozrób z 3 łyżkami gorącej zupy i połącz z całością, uważając, żeby się nie zwarzyła. Zupę wlej do miseczek. Oprósz umytym i posiekanym koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE