Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg szparagi
zielone - 4 sztuki ziemniaki
średnie - 2 sztuki cebula
- 1.5 l bulion warzywny
- 50 ml śmietana
30% - 3 ząbki czosnek
- 4 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- 100 g krewetki
koktajlowe - 2 łyżki kawior
z łososia - 2 gałązki koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi oczyść, oderwij zdrewniałe końcówki i połam na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Następnie podlej wszystko bulionem i wrzuć ziemniaki. Gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 20 minut, po czym dodaj szparagi. Gotuj razem do miękkości.
- Ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze. Dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż 1 ząbek posiekanego czosnku. Następnie dorzuć krewetki, dopraw solą i smaż przez 5 minut.
- Zupę rozlej na talerze. Wierzch udekoruj krewetkami, kawiorem i posiekanym koperkiem. Można również skropić oliwą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia