Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki filety z kurczaka
- 400 ml bulionu drobiowego
- 250 ml mleka kokosowego
- 4 sztuki cm świeżego korzenia imbiru
- 1/2 główki brokułu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 szczypta chili w proszku
- 4 sztuki pędy bambusa z zalewy
- 2 sztuki papryczki chili
- 8 plastrów cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
- Imbir zetrzyj na tarce. Brokuł podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut i odcedź.
- Do gotującego się bulionu z kurczakiem wlej mleko kokosowe i sok z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, imbir, pędy bambusa oraz brokuł. Gotuj razem przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- Gotową zupę rozlej do talerzy, włóż pokrojone w plasterki papryczki chili i udekoruj plastrami cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki życia