Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g białej fasolki Jaś (wcześniej namoczonej i ugotowanej)
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 200 g kiełbasy podwawelskiej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebula
- 350 g ziemniaków
- sól
- pieprz
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, odłóż jedną marchewkę, a resztę warzyw pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
- Ziemniaki obierz i pokrój na spore kawałki. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć wędliny. Gdy się przyrumienią, dodaj cebulę, potem czosnek i warzywa z włoszczyzny, na końcu wrzuć ziemniaki, smaż chwilę razem.
- Następnie wlej 1,5 l wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 35 minut aż ziemniaki będą miękkie. W połowie gotowania dorzuć wcześniej ugotowaną fasolkę.
- Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia