Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g pomidory
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1/4 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka pietruszka
mała - 1 sztuka cebula
- 100 g por
- 200 g marchew
- 200 g ziemniaki
- 200 g kapusta
- 2 sztuki liście laurowe
- 2 ząbki czosnek
- 200 g fasola biała
z puszki - 150 g fasolka szparagowa
zielona - 200 g cukinia
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 100 g makaron muszelki
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1.75 l bulion warzywny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj. Paprykę przekrój, usuń nasiona. Resztę jarzyn obierz, oczyść. Pomidory, paprykę, seler oraz pietruszkę pokrój na małe kawałki, ułóż na blasze i skrop 1 łyżka oliwy z oliwek. Piecz 25 minut w 200 st. C.
- Cebulę, por, marchewkę oraz cukinię pokrój i również rozłóż na blaszce. Oprósz solą oraz pieprzem i skrop 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz 5 minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i piecz kolejne 5 minut.
- Kapustę drobno posiekaj. W dużym garnku zagotuj pozostałą oliwę z oliwek. Dodaj kapustę, starty czosnek i liście laurowe. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj białą fasolę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową i wymieszaj.
- Upieczone warzywa dodaj do garnka i zalej bulionem. Podgrzewaj wszystko przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj makaron i natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku