Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zielona zupa z groszkiem ptysiowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 6 dag  masła
  • 6 dag  mąki
  • 500 ml  mleka
  • 500 ml  bulionu warzywnego
  • 500 g  szpinaku
  • 10 dag  topionego serka ziołowego
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki  czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, oprósz mąką i mieszając zasmaż na biało. Następnie cały czas mieszając, wlewaj stopniowo zimne mleko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
  2. Szpinak przebierz, opłucz i włóż do gorącego bulionu. Zagotuj. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i zmiksuj.
  3. Zmiksowany bulion wlewaj stopniowo do beszamelu, cały czas mieszając. Zupę zagotuj. Włóż topiony serek ziołowy i gotuj, dopóki się nie rozpuści. Dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Rozlej zupę do miseczek. Udekoruj listkami lubczyku. Podawaj z dodatkiem groszku ptysiowego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Obiady dla całej rodziny


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE