Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zielona zupa z groszkiem ptysiowym


08.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 6 dag  masła
  • 6 dag  mąki
  • 500 ml  mleka
  • 500 ml  bulionu warzywnego
  • 500 g  szpinaku
  • 10 dag  topionego serka ziołowego
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki  czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, oprósz mąką i mieszając zasmaż na biało. Następnie cały czas mieszając, wlewaj stopniowo zimne mleko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
  2. Szpinak przebierz, opłucz i włóż do gorącego bulionu. Zagotuj. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i zmiksuj.
  3. Zmiksowany bulion wlewaj stopniowo do beszamelu, cały czas mieszając. Zupę zagotuj. Włóż topiony serek ziołowy i gotuj, dopóki się nie rozpuści. Dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Rozlej zupę do miseczek. Udekoruj listkami lubczyku. Podawaj z dodatkiem groszku ptysiowego.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE