Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zupa cebulowa z grzankami


20.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  cebuli
  • 2 łyżki  masła
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 1 sztuka i 1/2 l bulionu
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 3 łyżki  brandy
  • sól
  • ostra papryka mielona
  • 12 sztuk małych kromek bagietki
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż ją na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Smażącą się cebulę oprósz 2 łyżkami mąki i podlej 1,5 litra bulionu. Całość wymieszaj i zagotuj.
  2. Do gotującej się zupy dodaj 3 łyżki brandy. Dopraw do smaku łyżeczką tymianku, szczyptą soli oraz pieprzu i ostrą mieloną papryką. Gotuj jeszcze 20 minut. Kromki zapiecz w piekarniku.
  3. Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp żółtym serem oraz tymiankiem. Podawaj z grzankami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE