Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka zielony banan
- 1 sztuka ogórek
- 2 sztuki cytryny
- 1 sztuka limonka
- 4 łyżki oleju
- 2-3 sztuki listki laurowe
- 5-6 sztuk ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, nadziej na widelec, zarumień miejscami nad ogniem.
- Piersi z kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa, podsmaż na rozgrzanym oleju, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Wlej 1,5 l wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 minut.
- Rosół przecedź, włóż z powrotem kawałki kurczaka i trzymaj na małym ogniu, aby był cały czas gorący.
- Banan i ogórek pokrój w plasterki. Z cytryny i limonki odkrój kilka plasterków do dekoracji, z reszty wyciśnij sok.
- Plasterki banana i ogórka skrop sokiem cytrusowym i dodaj do rosołu. Zupę dopraw do smaku, wymieszaj.
- Podawaj natychmiast po przygotowaniu, gdyż zupa nie nadaje się do odgrzewania.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy