Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 l mleka
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 sztuki żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- tymianek
- 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- grzanki czosnkowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj ze szczyptą soli. Uzyskaną mieszankę wsyp do mleka i gotuj przez 3 minuty. Następnie odstaw pod przykryciem na 30 minut. Przecedź.
- Mleko ponownie zagotuj. Masło utrzyj z mąką na gładką masę. Dodaj po odrobinie do wrzącego mleka, ubijając trzepaczką. Zestaw z ognia, dodaj żółtka wymieszane z sokiem z cytryny. Podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, tymiankiem oraz pieprzem. Podawaj z grzankami posypaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!