Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zupa czosnkowo-szpinakowa


03.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa czosnkowo-szpinakowa to smaczne danie. Jeśli liczymy kalorie do zabielenia zupy można użyć jogurtu greckiego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cebula
    średnia
  • 5 ząbków  czosnek
    duże
  • oliwa z oliwek
    do smażenia
  • 1 l  bulion
  • 500 g  szpinak
    mrożony
  • 3 łyżki  śmietana
    18%
  • 2 łyżeczki  mąka
  • 1 opakowanie  makaron
    dowolny
  • sos sojowy
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  2. Gdy cebula i czosnek będą miękkie, wlej bulion. Całość gotuj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Gdy wywar zacznie być ciepły, dodaj mrożony szpinak. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
  4. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną gorącego bulionu. Mieszankę wlej do zupy. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE