Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 l mleka
- 1-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- 1/2 łyżki soli
- 6 sztuk awokado
- 1/4 szklanki soku z limonki
- ostra papryka do smaku
- gęsta kwaśna śmietana
- listki świeżego estragonu do przybrania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wymieszaj z estragonem i solą. Wstaw na ogień i podgrzewaj prawie do wrzenia, ale nie dopuść by się zagotowało. Następnie zdejmij mleko z ognia i odstaw na 60 minut.
- Z awokado wydrąż miąższ. Dodaj sok z limonki i zmiksuj. Uzyskaną masę dodaj do mleka, dopraw ostrą papryką i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem podgrzej zupę, nie zagotowując, i rozlej ją do miseczek. Każdą porcję zupy udekoruj śmietaną i estragonem.
Źródło przepisu: Palce Lizać