Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa fasolowa z pomidorowym akcentem


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 20-30 dag  boczku
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 kg  białej fasoli
  • 1 kostka  rosołowa
  • liść laurowy
  • zmielone goździki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 sztuka puszka drobno pokrojonych pomidorów lub przecier pomidorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i mocz całą noc.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, wytop i zbierz skwarki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć utarty seler i drobno pokrojoną cebulę. Zestaw z ognia.
  3. Namoczoną fasolę włóż do dużego garnka, dodaj podduszone wcześniej warzywa, kostkę rosołową, listek laurowy, odrobinę zmielonych goździków i świeżo zmielonego pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pomidory, posól i jeszcze chwilę gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Podawaj z ciemnym chlebem lub bułką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE