Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.03.2019 Imieniny: Cyryla i Edwarda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Zupa fasolowa z pomidorowym akcentem


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 20-30 dag  boczku
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 kg  białej fasoli
  • 1 kostka  rosołowa
  • liść laurowy
  • zmielone goździki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 sztuka puszka drobno pokrojonych pomidorów lub przecier pomidorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i mocz całą noc.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, wytop i zbierz skwarki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć utarty seler i drobno pokrojoną cebulę. Zestaw z ognia.
  3. Namoczoną fasolę włóż do dużego garnka, dodaj podduszone wcześniej warzywa, kostkę rosołową, listek laurowy, odrobinę zmielonych goździków i świeżo zmielonego pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pomidory, posól i jeszcze chwilę gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Podawaj z ciemnym chlebem lub bułką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE