Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Zupa fasolowa z pomidorowym akcentem


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 20-30 dag  boczku
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 kg  białej fasoli
  • 1 kostka  rosołowa
  • liść laurowy
  • zmielone goździki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 sztuka puszka drobno pokrojonych pomidorów lub przecier pomidorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i mocz całą noc.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, wytop i zbierz skwarki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć utarty seler i drobno pokrojoną cebulę. Zestaw z ognia.
  3. Namoczoną fasolę włóż do dużego garnka, dodaj podduszone wcześniej warzywa, kostkę rosołową, listek laurowy, odrobinę zmielonych goździków i świeżo zmielonego pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pomidory, posól i jeszcze chwilę gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Podawaj z ciemnym chlebem lub bułką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE