Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa fasolowa z wędzonym mięsem


20.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 25 dag  fasoli jaś
  • 40 dag  wędzonej karkówki
  • 1 sztuka cebula
  • 4 łyżki  oleju
  • 4 dag  mąki
  • 6 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki marchewki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka pietruszka
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę namocz w zimnej wodzie na noc. Następnie ją odcedź.
  2. Karkówkę umyj i włóż do garnka. Zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie zasyp ją mąką i cały czas mieszaj łyżką, żeby się nie przypaliła, do momentu, aż powstanie zasmażka. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Miękkie mięso wyjmij z garnka. Do wywaru wrzuć namoczoną fasolę. Dodaj ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotuj. Warzywa oczyść i pokrój na drobne kawałki.
  5. Wędzone mięso pokrój w drobną kostkę. Gdy fasola będzie półmiękka (po 40 minutach), wrzuć do niej warzywa i ugotuj.
  6. Zupę zagęść zasmażką. Podgrzewaj jeszcze 15 minut i połącz z mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tuż przed końcem gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE