Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 25 dag fasoli jaś
- 40 dag wędzonej karkówki
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki oleju
- 4 dag mąki
- 6 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
- 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2 sztuki liście laurowe
- 2 sztuki marchewki
- 1/4 sztuki selera
- 1 sztuka pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- czarny pieprz mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę namocz w zimnej wodzie na noc. Następnie ją odcedź.
- Karkówkę umyj i włóż do garnka. Zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie zasyp ją mąką i cały czas mieszaj łyżką, żeby się nie przypaliła, do momentu, aż powstanie zasmażka. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Miękkie mięso wyjmij z garnka. Do wywaru wrzuć namoczoną fasolę. Dodaj ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotuj. Warzywa oczyść i pokrój na drobne kawałki.
- Wędzone mięso pokrój w drobną kostkę. Gdy fasola będzie półmiękka (po 40 minutach), wrzuć do niej warzywa i ugotuj.
- Zupę zagęść zasmażką. Podgrzewaj jeszcze 15 minut i połącz z mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tuż przed końcem gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!