Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym


19.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym to przepis na smaczną, rozgrzewającą potrawę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  groch łuskany
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 1 sztuka  seler korzeniowy
    mały
  • 3 sztuki  ziemniaki
    średnie
  • 3 łyżki  masło
  • 1 szczypta  majeranek
  • kminek
    do smaku, mielony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz na sicie i zalej wodą. Zostaw na noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie.
  2. Warzywa oczyść, opłucz i drobno pokrój. Przesmaż je na rozgrzanym maśle, dodaj do grochu. Gotuj wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
  3. Składniki zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Przed podaniem zupę posyp groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE