Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa gulaszowa z kluseczkami


31.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę gulaszową z kluseczkami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 500 g  mięso wołowe
  • 2 łyżki  smalec
  • 2 łyżeczki  papryka
    mielona
  • 400 g  pomidory
    w puszce
  • 100 g  przecier pomidorowy
  • 1 l  bulion wołowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 500 g  ziemniaki
  • 3 ząbki  czosnek
  • 200 g  mąka
  • 2 sztuki  jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść smalec i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż wszystko razem.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz papryką. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość podlej bulionem i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij 2 jajka, dodaj 4 łyżki wody, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Z powstałego ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich wałeczki. Kluski wrzucaj do gorącej wody i gotuj, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE