Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka kalafior
- 200 g fasolka szparagowa
- 3 sztuki marchew
- 1.5 l bulion warzywny
- 1 pęczek koperek
- 100 g ryż
- sól
do smaku - 1 sztuka liście laurowe
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 3 ziarenka pieprz
- 1/2 szklanki mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę dokładnie opłucz, pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Marchewki obierz i pokrój w kostkę.
- Bulion wlej do garnka. Wrzuć marchewkę oraz fasolkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, po czym wsyp ryż. Dopraw solą.
- Zupę zagotuj, po czym dodaj różyczki kalafiora. Następnie podgrzewaj, aż ryż i warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj.
- Koperek opłucz, posiekaj. Połowę wsyp do zupy i dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze przez chwilę gotuj. Zupę udekoruj resztą koperku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku