Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zupa jarzynowa z omletem


12.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa jarzynowa z omletem to smaczne i treściwe danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  marchew
  • 2 sztuki  kalarepa
    średnia
  • 200 g  por
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
    Omlet:
  • 125 ml  mleko
  • 2 sztuki  jajka
  • oliwa
    do smażenia
  • 100 g  mąka pszenna
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj sól, pieprz oraz mleko. Miksuj stopniowo dodając mąkę, aż powstanie lejące się ciasto. Dopraw gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż cienkie omlety. Jeszcze ciepłe zwiń w ruloniki, a gdy ostygną pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Kalarepy obierz, pokrój w cienkie słupki. Marchewki oraz pory umyj i pokrój w talarki.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę i kalarepę. Następnie zalej bulionem i zagotuj. Przykryj zupę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  4. Na koniec dodaj talarki pora i dopraw zupę do smaku. Po 5 minutach zdejmij garnek z ognia. Zupę rozlej do misek i podawaj z omletem jajecznym oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE