Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zupa kalafiorowa z czosnkowymi grzankami


27.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa kalafiorowa z czosnkowymi grzankami to przepis na smaczne i rozgrzewające danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 650 g  kurczak
    ćwiartka
  • 1/2 sztuki  por
  • 2 sztuki  marchew
  • 800 g  ziemniaki
  • 1/2 sztuki  kalafior
  • 175 g  kukurydza konserwowa
    słodka
  • 150 g  śmietana
    12%
  • 1 łyżka  szczypior
    posiekany
  • 3 sztuki  kajzerka
  • 50 g  serek śmietankowy
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj. Następnie dodaj obraną marchew oraz pora, dopraw solą i gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, oddziel od kości i ponownie dodaj do zupy.
  2. Razem z mięsem dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotuj wszystko przez 25 minut, dodaj osączoną kukurydzę i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec zapraw zupę śmietaną.
  3. Kajzerki przekrój na pół. Posmaruj serkiem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz 10 minut w 190 st. C. Przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z grzankami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE