Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 puszki ciecierzyca
- 3 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka ziemniaki
- 1 l bulion warzywny
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka masło klarowane
płaska - kurkuma
do dekoracji - 1 szczypta chili (przyprawa)
- 1 szczypta papryka wędzona (przyprawa)
słodka - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę mieszamy z papryką wędzoną oraz chili. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i smarujemy mieszanką przypraw. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.
- W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy je na maśle. Dodajemy bulion i pieczoną ciecierzycę (część odłóżmy do dekoracji). Gotujemy przez 15-20 minut.
- Po tym czasie blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem dekorujemy pozostałą ciecierzycą.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl