Dzisiaj jest: Środa, 08.04.2020 Imieniny: Dionizego i Januarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Zupa krem z pieczonych pomidorów


28.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę krem z pieczonych pomidorów można serwować z chrupiącymi grzankami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  pomidory
    dojrzałe
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 4 sztuki  pomidory suszone
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 garść  bazylia
    liście
  • 300 ml  bulion warzywny
  • 3 łyżki  pesto bazyliowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj, przekrój i ułóż w formie żaroodpornej. Czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym posyp nim miąższ z pomidorów. Całość oprósz cukrem, solą oraz pieprzem.
  2. Suszone pomidory zmiksuj blenderem, po czym wyłóż na pomidory w formie. Następnie polej wszystko oliwą z oliwek. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut w 190 st. C, aż będą miękkie.
  3. Z pomidorów usuń skórki. Miąższ wrzuć do większego garnka. Następnie dodaj bazylię i podlej wszystko bulionem. Składniki zmiksuj na gładki krem i podawaj go z odrobiną zielonego pesto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

zupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE