Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa krem z pieczonych pomidorów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę krem z pieczonych pomidorów można serwować z chrupiącymi grzankami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  pomidory
    dojrzałe
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 4 sztuki  pomidory suszone
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 garść  bazylia
    liście
  • 300 ml  bulion warzywny
  • 3 łyżki  pesto bazyliowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj, przekrój i ułóż w formie żaroodpornej. Czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym posyp nim miąższ z pomidorów. Całość oprósz cukrem, solą oraz pieprzem.
  2. Suszone pomidory zmiksuj blenderem, po czym wyłóż na pomidory w formie. Następnie polej wszystko oliwą z oliwek. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut w 190 st. C, aż będą miękkie.
  3. Z pomidorów usuń skórki. Miąższ wrzuć do większego garnka. Następnie dodaj bazylię i podlej wszystko bulionem. Składniki zmiksuj na gładki krem i podawaj go z odrobiną zielonego pesto.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

zupa kremprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE