Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki por
małe - 250 g ziemniaki
- 150 ml mleko
- 70 g śmietana
12% - 1 sztuka cebula
- 70 g szynka
- 70 g ser mozzarella
tarta - 2 sztuki kajzerka
- 4 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
czarny mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim przez 6 minut pokrojoną cebulę, ziemniaki i pory. Po tym czasie podlej 4 szklankami wody i mlekiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 40 minut.
- Kajzerki pokrój w kromki, posyp je mozzarellą i podpiecz na rumiano w piekarniku. Plastry szynki pokrój w paski, przesmaż na pozostałym oleju.
- Zupę zmiksuj na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj szynką. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia