Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa krem z suszonych borowików


09.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z cienkimi paluszkami francuskimi.

Składniki

  • 6-8 sztuk  borowiki
    kapelusze
  • 1 l  rosół
  • 1 szklanka  śmietana kremówka
  • 1 łyżka  mąka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 1/2 szklanki  woda
  • sól
    do smaku
  • przyprawy
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kapelusze borowików moczymy w wodzie z mlekiem przez kilka godzin (można całą noc).
  2. Gotujemy do miękkości (pod przykryciem) w wodzie, w której się moczyły.
  3. Cedzimy przez gęste sito.
  4. Wywar z grzybów łączymy z rosołem (3 łyżki odlewamy.
  5. Grzyby najdrobniej siekamy tasakiem lub przecieramy przez ostre sito, dodajemy do wywaru, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym wywarze, doprawiamy do smaku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu 3 minuty.
  6. Po zdjęciu z ognia łączymy z bitą śmietaną, gorącą napełniamy kokilki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

zupa kremborowikiprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE