Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa kukurydziana


08.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 l  bulionu drobiowego
  • 2 sztuki ugotowane udka kurczaka
  • 2 sztuki ugotowane skrzydełka kurczaka
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • 1 pęczek  dymki
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki  startego sera żółtego

Sposób przyrządzania:

  1. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dymki oczyść, po czym posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaki obierz, opłucz i razem z oczyszczoną papryką pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż dymki, czosnek oraz imbir. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz ziemniaki i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa oprósz mąką i jeszcze przez chwilę smaż, uważając, aby się nie zrumieniły. Zalej gorącym bulionem oraz mlekiem. Składniki dobrze wymieszaj.
  4. Zawartość patelni gotuj 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Mięso kurczaka oddziel od kości, a następnie pokrój na małe kawałki. Kurczaka razem z kukurydzą wrzuć do gotującej się zupy. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Danie podawaj posypane startym żółtym serem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE