Dzisiaj jest: Środa, 17.04.2024 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa kurkowa z fasolką szparagową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa kurkowa z fasolką szparagową to łatwy przepis, należy jednak pamiętać, by kurek nie gotować zbyt długo, gdyż staną się twarde i gumowe.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 250 g  kurki grzyby
    świeże
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 sztuka  ziemniaki
  • 1 sztuka  por
    tylko biała część
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1 kawałek  seler
    z nacią
  • 100 g  fasolka szparagowa
  • 1/2 pęczki  koperek
    świeży
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 łyżka  masło
  • 1 l  woda
    gorąca
  • 6 łyżek  śmietana
    do zup i sosów
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurki oczyść, większe przekrój na pół. Cebulę i białą część pora posiekaj. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, oraz seler oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem zeszklij cebulę z porem. Następnie dodaj ziemniaki, seler, pietruszkę i grzyby. Smaż przez 3 minuty, po czym zalej gorącą wodą. Dodaj marchewkę i oprósz solą. Włóż koper, całe liście selera i natkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij zieleninę, dodaj fasolkę i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Odlej 3 łyżki gorącego wywaru, wmieszaj śmietanę, przelej do garnka i rozprowadź. Uzyskaną mieszanką zabiel zupę. Zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE