Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 400 g marchew
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masło
- 2 l bulion
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka śmietana
- 1 łyżeczka mięta
świeża - 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka cukier
- Lane kluski:
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki mąka
czubate
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i razem z marchewką podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do gorącego bulionu i gotuj jeszcze 30 minut. Gdy marchewka zmięknie dodaj koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Składniki na lane kluski wymieszaj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolej wody.Uzyskaną masę wlewaj do zupy przez lejek. Chwilę podgotuj.
- Zupę podawaj z kleksem śmietany, udekorowaną listkiem mięty.
Źródło przepisu: Przyslij przepis