Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa marchwiowa z mango


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 400 g  marchewki
  • 1 sztuka czerwona papryczka chili
  • 1 sztuka duże mango
  • 1 łyżka  masła
  • 900 ml  bulionu warzywnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 250 g  warzyw (burak, seler, marchewka, pietruszka)
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. 250 g jarzyn obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Porcjami smaż warzywa na rozgrzanym oleju, po czym zdejmuj je na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprósz solą.
  2. Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj, osusz, usuń nasiona, a miąższ drobno posiekaj. Mango obierz za pomocą ostrego noża, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę oraz paprykę chili. Dodaj marchewkę i przez chwilę podgrzewaj. Składniki zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dorzuć mango. Zupę wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut.
  4. Warzywa oraz mango w zupie zmiksuj blenderem. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z limonki. Przelej do talerzy. Udekoruj odrobiną natki pietruszki. Danie podawaj z chipsami warzywnymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE