Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.02.2018 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Zupa meksykańska


31.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
W zupie meksykańskiej nacho można zastąpić samodzielnie przygotowanymi grzankami. Wystarczy bagietkę lub zwykłą bułkę posmarować masłem, posypać ziołami i zrumienić na patelni.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mięso mielone
  • 2 sztuki  papryka
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 puszka  fasola czerwona konserwowa
  • 1 puszka  fasola biała
    konserwowa
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 puszka  pomidory
  • 2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 5 szklanek  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 5 łyżek  olej
    do smażenia
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżeczki  cukier
  • 1 łyżka  oregano
  • 1 łyżeczka  sól
  • 100 g  chipsy
    typu nacho

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie warzywa, oprócz cebuli, umyj i odstaw do ocieknięcia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Z papryk wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Czosnek oczyść i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do niej mięso i smaż na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą, chili, słodką i ostrą papryką, oregano oraz 2 łyżeczkami cukru. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz posiekany czosnek.
  3. Całość smaż przez chwilę, po czym podlej rosołem i przecierem pomidorowym. Zupę przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj osączoną z zalewy białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotuj jeszcze 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
  4. Piekarnik rozgrzej do 120 st. C. Na blachę wysyp nacho, posyp równomiernie startym serem, po czym włóż na 7 minut do piekarnika, aż ser się roztopi.
  5. Zupę przelej do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdą porcję połóż po kilka podpieczonych chipsów nacho.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE