Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa pieczarkowa z pulpetami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa pieczarkowa z pulpetami to przepis na smaczne, rozgrzewające danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  pieczarki
  • 250 g  ziemniaki
  • 1 sztuka  por
    biała część
  • 1 sztuka  seler naciowy
    łodyga
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 500 g  mięso mielone
    z indyka
  • 1 sztuka  jajka
  • 1.5 l  bulion
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki  kolendra
    mielona
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • 1 gałązka  natka pietruszki
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z 1 jajkiem, bułką tartą i kolendrą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Z mięsa uformuj kulki i podsmaż je w garnku na oliwie. Klopsiki wyjmij, po czym w tym samym naczyniu zeszklij posiekany por, czosnek i seler.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone pieczarki oraz ziemniaki i smaż do miękkości. Kilka plastrów pieczarek osobno zrumień na maśle.
  4. Do garnka dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej bulion. Gotuj przez 30 minut do miękkości.
  5. Z zupy wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zmiksuj. Krem zapraw śmietaną. Podawaj z pulpetami, podsmażonymi pieczarkami i natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE