Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka fasola biała
- 2 sztuki cebula
- 3 ząbki czosnek
- 400 g pomidory
z puszki - olej
do smażenia - 4 łyżeczki oregano
suszone - 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 1 l bulion
- 120 g pomidory suszone
- 1/3 pęczki natka pietruszki
- 100 g makaron fusilli (świderki)
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź. Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory z puszki pokrój w większą kostkę i dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj.
- Suszone pomidory pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Dołóż koncentrat pomidorowy oraz oregano. Gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy pomidory się rozpadną, zawartość patelni przełóż do garnka. Dolej bulion i dodaj osączoną fasolę. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Do lekko osolonego wrzątku w osobnym garnku wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Odcedź.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj. Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Następnie połącz z makaronem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku