Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa pomidorowa z kaszą i soczewicą


16.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 400 g  pomidorów z puszki
  • 2 łyżki  oleju
  • 400 g  mięsa z indyka
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 60 g  zielonej soczewicy
  • 60 g  kaszy jęczmiennej łamanej
  • 800 ml  bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki  suszonego majeranku
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 szczypta  pieprzu
  • 6 łyżeczek  tabasco
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, po czym osusz za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę i marchewki obierz. Seler oraz cebulę drobno posiekaj, marchewki pokrój w plasterki.
  2. Pomidory z puszki osącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Mięso oczyść, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut.
  3. Do zawartości naczynia dodaj pokrojony seler, marchewki, cebule, pomidory z puszki oraz koncentrat. Składniki zalej bulionem drobiowym.
  4. Następnie dołóż przebraną i opłukaną soczewicę oraz kaszę. Dopraw do smaku tymiankiem, majerankiem oraz pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut. Zupę dopraw solą, tabasco i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE