Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 kawałek seler
- 1 kawałek por
- 1 łyżka czosnek granulowany
- 1 sztuka kostka rosołowa
- 2 łyżki masło
- 1 sztuka listek laurowy
- 3 sztuki ziele angielskie
- 3 łyżki śmietanka 30%
- natka pietruszki
- 1 pęczek koperek
- 1 łyżeczka lubczyk
posiekany - sól
- pieprz
- Lane kluski:
- 2 sztuki jajka
- 5 łyżek mąka
- 1 łyżka mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj, pokrój.
- W litrze wody rozpuść kostkę rosołową, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i podsmażone na maśle warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany lubczyk. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zabiel zupę śmietaną. Dodaj posiekaną natkę i koperek.
- Jajka zmiksuj z mąką i mlekiem. Uzyskaną masę wlewaj cienkim strumieniem na gotującą się, lekko osoloną wodę, cały czas mieszając. Odcedź, przelej zimną wodą i dodaj do zupy.
Smacznego!
Źródło przepisu: Przyslij przepis