Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron spaghetti
- 1 sztuka cebula
mała - 1 ząbek czosnek
- 5 łyżek oliwa
- 500 ml bulion warzywny
- 500 g przecier pomidorowy
- oregano
suszone, do smaku - cukier
do smaku - ocet balsamiczny
do smaku - 1 szczypta pieprz cayenne
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 pęczek natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż razem z cebulą na łyżce rozgrzanej oliwy.
- Gdy cebula z czosnkiem zmiękną, zalej je bulionem i zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, cukrem i szczyptą pieprzu cayenne. Dodaj również kilka kropli octu balsamicznego.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i rozłóż na talerze.
- Na każdy talerz z makaronem wlej porcję gorącej zupy, posyp oregano i świeżo mielonym pieprzem. Do każdej porcji wlej 1 łyżkę oliwy i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka