Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa rozgrzewająca z soczewicy


26.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 15 dag  soczewicy czerwonej
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 15 dag  dyni
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1.5 l  wywaru z jarzyn
  • 1 sztuka czubata łyżeczka curry
  • 3 łyżeczki  oleju
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa obierz i opłucz. Cebulę, marchew, dynię pokrój w kostkę. Czosnek oraz chili posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i masło. Wsyp cebulę, czosnek, chili oraz marchewkę i przesmaż. Dodaj pomidory, curry, bulion.
  3. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą zimną wodą, wsyp do garnka. Zagotuj, dołóż dynię. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Garnek przykryj i gotuj przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Zupę w razie potrzeby dopraw raz jeszcze solą i pieprzem. Rozlej do miseczek. Posyp ulubionymi świeżymi ziołami lub dodaj łyżkę gęstego jogurtu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE