Dzisiaj jest: Sobota, 25.01.2020 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa rybna z karpia


25.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka mała marchewka
  • 1 sztuka mała pietruszka
  • 1 sztuka mały kawałek selera
  • 1 sztuka mała cebula
  • 1 sztuka sprawiony karp
  • 80 g  masła + 2 łyżki
  • 150 g  warzyw (marchewki, selera, pietruszki)
  • 40 g  mąki
  • 2 sztuki czerstwe bułki
  • 8 sztuk brukselek
  • 1 sztuka kawałek pora
  • sól
  • biały pieprz mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz, włóż do garnka i zalej wodą. Karpia podziel na mniejsze porcje i wrzuć do warzyw. Całość zagotuj.
  2. Ogon karpia podsmaż na 30 g masła i wrzuć do garnka. Składniki dopraw do smaku i gotuj przez 30 minut.
  3. Pozostałe marchewki, seler i pietruszkę oczyść, umyj, pokrój w słupki i podsmaż na 50 g masła. Następnie posyp wszystko mąką i podgrzewaj do czasu, aż się wszystko zrumieni.
  4. Bulion przecedź przez sito do osobnego garnka z podsmażonymi warzywami. Zagotuj i gotuj jeszcze 15 minut. Mięso ryby oczyść z ości.
  5. Brukselki oraz por oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i razem z mięsem dołóż do wywaru. Całość gotuj przez chwilę. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu zabiel ją odrobiną śmietany.
  6. Bułki pokrój w kostkę i zrumień na pozostałym maśle. Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp porcją grzanek. Danie podawaj na gorąco.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE