Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zupa ryżanka


10.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ryżanka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli każdą porcję udekoruje się kleksem śmietany. By wzbogacić smak potrawy, zupę można doprawić posiekanym lubczykiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  ryż
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    mała
  • 1/2 szklanki  groszek zielony
    mrożony
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 puszka  kukurydza
  • 100 g  pieczarki
  • 1 l  bulion drobiowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 łyżki  olej
    do smażenia
  • 8 listków  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż przelej wodą i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Warzywa umyj, osusz. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodaj groszek, kukurydzę, paprykę, marchewkę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podlej warzywa bulionem i wymieszaj. Zupę gotuj przez 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Do garnka dodaj ugotowany wcześniej ryż i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

ryżzupaprzepiskuchnia polskazupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE