Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki ziemniaki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 l bulion
- 1 łyżka masło
- 2 sztuki serek topiony
trójkąciki, o smaku śmietankowym - 100 g śmietana
słodka, 12% - 1/3 pęczki koperek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut.
- Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki i duś przez chwilę na maśle na małym ogniu. Następnie wrzuć do zupy. Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
- Serek topiony pokrój w kostkę, wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Zupę podawaj posypaną zieleniną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku